Nya regler om ursprungmärkning av primäringrediens
Från 1 april gäller nya regler om ursprungsmärkning
I maj 2018 publicerades kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 2018/775 om tillämpningen av artikel 26.3 i informationsförordningen. Den handlar om hur och när ursprung för den primära ingrediensen i ett livsmedel ska anges.
Detta innebär att om man anger urpsrung eller härkomstplats på något sätt i produktmärkning/marknadsföring behöver man se över om man omfattas villkoren för ”primäringrediens”. Definitionen för primär ingrediens är enligt artikel 2.2.q i förordning 1169/2011:
"primär ingrediens: en eller flera ingredienser i ett livsmedel som utgör mer än 50 % av livsmedlet eller som konsumenten vanligtvis förknippar med livsmedlets beteckning och för vilken eller vilka det i de flesta fall krävs en mängdangivelse."
Livsmedel som har släppts ut på marknaden eller har märkts före 1 april 2020 får saluföras tills de är slutsålda.