Nya regler för import av sammansatta produkter

Nya regler för import av sammansatta livsmedel

Från den 21 april ersätts tidigare lagstiftning om regler vid import av sammansatta livsmedel med ny lagstiftning. Ett sammansatt livsmedel är ett livsmedel som innehåller både produkter av vegetabiliskt ursprung och bearbetade produkter av animaliskt ursprung

De nya reglerna skiljer sig från de tidigare på följande punkter på bl.a. följande:

  • Sammansatta livsmedel, som kan förvaras i rumstemperatur innehållande andra animaliska livsmedel än kött, ska förhandsanmälas till en gränskontrollstation, men ska åtföljas av ett privat intyg istället för hälsointyg. Även här oavsett mängd animaliskt innehåll.

 

  • Vissa specifika sammansatta livsmedel, kommer att vara undantagna krav på gränskontroll. Dessa specificeras med KN-nummer i en förordning som ännu inte är publicerad, ett utkast på lista finns på EU-kommissionens webbplats. Du hittar den via länken nedan. Dessa sammansatta livsmedel behöver inte förhandsanmälas till en gränskontrollstation, men ska åtföljas av samma privata intyg, som nämns ovan, vid tidpunkten för utsläppande på marknaden.

Enligt övergångsregler accepteras den gamla intygsförlagan till och med 20 oktober 2021, förutsatt att intyget utfärdades innan 21 augusti 2021. Om inget intyg krävdes före den 21 april 2021, måste den nya hälsointygsförlagan eller det privata intyget användas.

Kosttillskott för slutkonsument som innehåller bearbetade animaliska produkter (inklusive glukosamin, kondroitin och/eller kitosan) behöver inte gränskontrolleras, oavsett mängd animaliskt innehåll.

Nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.